maanantai 1. joulukuuta 2014

Näin löydät Suomen radion ulkomailla

Tässä suomalaisen radiotoiminnan historiaa kuunteluoppaan muodossa. Radio Finlandin lyhytaaltolähetykset päättyvät vuoden 2006 lopussa. Suomalaiset radiokanavat löydät ulkomailla nyt nettiradiona.

Suomessa Yleisradio palvelee Sinua ULA-taajuuksilla. Kun Suomi jää taakse, Yleisradion ohjelmat ovat edelleen palveluksessasi, mutta muilla taajuusalueilla kuin kotimaassa. 


Ulkomailla löydät Suomen Yleisradion matkaradiostasi lyhyiltä ja keskipitkiltä aalloilta. Tai voit ottaa Yleisradion ohjelmia vastaan satelliittiteitse.


Tämä vihkonen  sisältää perustietoja Yleisradion kuuntelusta siellä, minne ULA ei enää kanna. Tervetuloa Yleisradion taajuuksille - missä tahansa liikutkin!RADIOAALLOT


Radioaallot ovat valon nopeudella matkaavaa aaltoliikettä. Taajuuksien mittayksikkö on joko kilohertsi (kHz eli 1000 Hz) ja megahertsi (MHz eli 1000 kHz). YLE:n  käyttämä taajuus voi olla 11755 kHz tai 11.755 MHz. Kummassakin tapauksessa se merkitsee yhtä ja samaa kanavaa.


RADIOTAAJUUKSIA


Lyhytaaltovastaanotin sisältää tavallisesti pitkäaaltoalueen (LW), keskiaaltoalueen (MW) ja lyhytaaltoalueen (SW). Lyhytaalloilla toimivat radioasemat lähettävät tietyillä taajuuskaistoilla, joita kutsutaan myös niiden aallonpituuden mukaan, esimerkiksi 49 metrin alue.


RADIOAALLON MATKA


Radiokuuluvuuden kannalta tärkein on maapalloa ympäröivän ilmakehän ionosfääri. Lyhyet aallot etenevät heijastumalla ionosfääristä takaisin maapinnalle, monta kertaa peräkkäin, ja pääsevät näin maapallon ympäri. Porin lyhytaaltoasemalta on 3 - 4 hyppyä Amerikkaan ja 5 - 6 hyppyä Australiaan. Lyhytaaltojen etenemisestä johtuen Euroopan ulkopuolelle suunnattujen lähetysten kuuluvuus on heikko Pohjoismaissa.

Kuuluvuus voi vaihdella huomattavasti eri päivinä ja eri kuuntelukerroilla. Vaihtelu johtuu mm. auringonpilkuista, vuorokauden- ja vuodenajasta. Paikallisella säätilalla, esimerkiksi sateella tai sumulla ei ole merkitystä. Yleensä korkeammat lyhytaaltoalueet (31, 25, 22, 19, 16 ja 13 metriä) kuuluvat parhaiten päivisin ja matalat (49 ja 41 metriä) yöllä. YLE:n keskiaaltotaajuuksien kuuluvuus on parhaimmillaan yöllä. Keskiaaltotaajuudet kuuluvat yöllä Länsi-, Keski- ja Pohjois-Euroopassa. Päivällä kyseiset taajuudet kantavat Suomen naapurimaihin, Baltiaan ja Suomenlahdelle.


VASTAANOTTOHÄIRIÖITÄ?


Auringossa satunnaisesti tapahtuvat hiukkaspurkaukset vaikuttavat ionosfääriin ja heikentävät nopeasti hyvänkin kuuluvuuden heikoksi. Kuuluvuus saattaa olla heikko useita tunteja tai jopa päivän. Tällaiselle huonolle kuuluvuudelle ei voi mitään.

Radioaallon eteneminen aiheuttaa usein lyhytaikaisia kuuluvuuden vaihteluja: äänen huojuntaa. Tällöin hyvin kuuluva kanava häipyy hetkeksi lähes kuulumattomiin. Toinen usein havaittava ilmiö on kaikuminen, mikä johtuu radioaallon erilaisista kulkureiteistä. Tavallisesti aalto saapuu lähettimestä vastaanottimeen lyhyintä reittiä pitkin. Kaikutapauksissa osa aallosta kiertää maapallon ja saapuu hieman myöhästyneenä vastaanottimeen.

Jos kuuluvuus on heikko, kannattaa ensin vaihtaa antennin asentoa ja vasta sitten hakea parempaa kuuntelupaikkaa huoneessa. Teräsbetoniseinät vaimentavat kuuluvuutta; kuuluvuus paranee ikkunan lähellä. Ikkunan ilmansuunta lähettimeen nähden on myös tärkeä.

Useat televisiot ja ATK-laitteet aiheuttavat keski- ja lyhytaaltotaajuuksille voimakkaana kuuluvia häiriöitä. Laitteiden sulkeminen parantaa kuuluvuutta.


VASTAANOTTIMET


Yleisradion lyhytaaltolähetysten kuuntelu on mahdollista kaikilla lyhytaalloilla varustetuilla vastaanottimilla, jopa vanhalla putkiradiolla. Aseman löytämisen vaivattomuus satojen muiden joukosta ja kuuntelunautinto kasvavat laitteen ominaisuuksien myötä. Vastaanotinta hankittaessa törmätään väistämättä teknisiin termeihin, joista tärkeimmät ovat seuraavat.

Herkkyys = tarkoittaa kykyä kuulla heikosti kuuluvaa asemaa. Jo alle tuhannen markan hintaisten laitteiden herkkyys on riittävä, usein jopa hyvä.

Selektiivisyys = tarkoittaa ominaisuutta kuulla haluttua asemaa ilman että naapuriasemat häiritsevät. Useissa laitteissa on kaksi valinnaista selektiivisyysasentoa: leveä ja kapea. Kapeampi selektiivisyys vähentää vastaanottohäiriöitä, mutta tummentaa äänenlaatua.

Yliohjautuminen = tarkoittaa kykyä sietää kuunneltavan kanavan ulkopuolisia voimakkaita asemia. Vastaanottimet yliohjautuvat usein ulkoantennia käytettäessä. Yliohjautumisen seurauksena syntyy haamuasemia, jotka vaikeuttavat kuuntelua. Yliohjautumista voidaan vähentää antennia lyhentämällä tai laitteessa mahdollisesti olevaa DX/LOCAL-kytkintä käyttämällä.

Harhatoistot = ovat vastaanottimessa syntyviä haamuasemia, jotka vaikeuttavat kuuntelua. Harhatoistojen vaimennus kasvaa yleensä vastanottimen hinnan myötä. Harhatoistoja voidaan vaimentaa antennia lyhentämällä.

Useimmissa edullisemmissa vastaanottimissa ei ole ulkoantenniliitäntää. Tämä ei ole ongelma, sillä tällaisten laitteiden vastaanotto-ominaisuudet ovat viritetyt laitteen omalle teleskooppi-antennille. Paristoilla toimivalla laitteella voidaan täten seurata YLE:n lähetyksiä esimerkiksi helteisellä aurinkorannalla tai terassilla.

Keskiaaltotaajuuksien antennina toimii laitteisiin sisäänrakennettu ferriittiantenni. Ferriittiantennilla voidaan Baltiassa, Pohjoismaissa sekä Keski-Euroopassa vastaanottaa keskiaaltotaajuuksia 558 kHz ja 963 kHz. Vastaanottimen suuntaaminen lähetysasemaa kohti parantaa kuuluvuutta.


MAAILMANRADIOT


Maailmanradion saa edullisimmillaan alle 400 markalla. Tällaiset viisarinäytöllä varustetut laitteet kattavat usein tavallisimmat, esimerkiksi 49 - 16 metrin lyhytaaltoalueet.

Viisarinäytöllä varustettujen laitteiden taajuusasteikon lukematarkkuus on melko hyvä. Käyttömukavuuden kannalta asteikko on kuitenkin hankala, sillä asemien taajuudet sijaitsevat hyvin lähellä toisiaan. Tärkeän taajuuden etsimiseen saattaa vierähtää hetki ellei toinenkin.

Digitaalisella taajuusnäytöllä varustetut laitteet sisältävät lähes poikkeuksetta myös asemamuisteja. Asemamuisteihin voidaan tallentaa esimerkiksi Radio Finlandin taajuuksia. Tällöin parhaiten kuuluva kanava löytyy nopeasti. Edullisempien maailmanradioiden vastaanotto-ominaisuudet ovat melko hyvät. Vastaanottoa saattavat haitata voimakkaat harhatoistot.


HINTALUOKKA 1000 - 2000 mk


Tämän hintaluokan vastaanottimissa on edullisempiin laitteisiin verrattuna muutamia kuuntelua helpottavia lisäominaisuuksia kuten esimerkiksi parempi vastaanottoherkkyys ja selektiivisyys. Laitteissa on usein keskiaaltoalueen lisäksi kaikki lyhytaaltotaajuudet. Digitaalinen taajuusnäyttö ja jopa sadat asemamuistit kuuluvat vakiovarusteisiin.

Useat laitteet mahdollistavat kapeamman selektiivisyyden, jonka avulla naapurikanavien aiheuttamat vastaanottohäiriöt pienenevät tosin äänenlaadun kustannuksella. Useissa laitteissa oleva antennivaimennin (DX/LOCAL-kytkin) vähentää yliohjautumisesta johtuvia haamuasemia.


ANTENNI


Kaikissa maailmanradioissa on vakiovarusteena pieni teleskooppi-antenni. Useissa kalliimmissa malleissa on myös ulkoantenniliitäntä. Omalla antennilla varustettujen laitteiden ominaisuudet on usein mitoitettu laitteen omaa antennia varten. Usein saattaa käydä niin, että kun vastaanotto on laitteen omalla antennilla hyvä, se on ulkoantennia käytettäessä huono. Jos ulkoantenni tuottaa haamuasemia, on kyseessä vastaanottimen yliohjautuminen.


SISÄANTENNI


Antenniksi käy 2 - 5 metrin mittainen muovipäällystetty kuparilanka, joka kiinnitetään laitteen oman antennin ja esimerkiksi verhotangon välille. Jos vastaanottimessa on ulkoantenniliitäntä, kokeile sitä.

Antenniksi sopivaa johtoa voi ottaa matkalle mukaan. Antennijohtoa voi kietoa tyhjän ompelulankarullan tai siimakelan ympäri. Tällöin se kulkee kätevästi mukana, eikä vie matkalaukussa suurta tilaa. Myös niin sanottuja kela-antenneja on kaupan. Jo-jon näköinen kela-antenni sisältää muutaman metrin mittaisen antennijohdon, joka voidaan liittää vastaanottimen antenniin tai antenniliitäntään.


ULKOANTENNI


Ulkoantennilla saavutetaan paras vastaanotto. Antennina voi toimia 5 - 15 metrin mittainen eristetty johdin, joka voidaan asentaa esimerkiksi asunnon tai hotellin parvekkeelle. Ulkoantenni voidaan sijoittaa vaaka- tai pystysuoraan, jopa kaltevaan kulmaan esimerkiksi asunnon ikkunasta läheiseen puuhun kiinnitettynä.
Antenni kytketään vastaanottimen ulkoantenniliitäntään. Jos vastaanottimesta kuuluu häiriöasemia, kokeile laitteessa mahdollisesti olevaa DX/LOCAL-kytkintä. Mikäli häiriöt jatkuvat on antennia lyhennettävä, kunnes häiriöt häviävät tai vaimenevat riittävästi. Ulkoantenni tulee irrottaa vastaanottimesta ukkosen aikana.


RADIO FINLAND SATELLIITILLA


Maapallon ympärillä päiväntasaajan kohdalla on useita kymmeniä erilaista tietoliikennettä hoitavia satelliitteja. Eräät niistä välittävät radio- ja televisio-ohjelmia. Satelliitit sijaitsevat 36000 kilometrin etäisyydellä maasta.

Radiosatelliittikanavat on ryhmitetty kanaviksi YLESAT 1 -monikielinen palvelu Eurooppaan ja kaikkialle maailmaan ja YLESAT 2 - yksinomaan suomenkielinen lähete Europpaan. Molemmat kanavat ovat maksuttomia.

YLESAT 1 on kuultavissa seuraavien satelliittien kautta. Euroopassa Eutelsat II-F1 (analoginen lähetys, 13 ast. E , 11.163 GHz , ääni 8.10 MHz, polarisaatio vertikaalinen) , Pohjois-Amerikassa Galaxy 5 (analoginen lähetys, 124 ast. W, 3.820 GHz , ääni 6.20 MHz, polarisaatio vertikaalinen), Afrikassa Intelsat 707 (digitaalinen, 1 ast. W, 3.9115 GHz , modulaatio QPSK, FEC 3/4, symbolinopeus 8022 kBd, polarisaatio kiertopolarisaatio oikealle), Aasiassa sekä Australiassa AsiaSat 2 (100.5 E, 4.000 GHz, modulaatio QPSK, FEC 3/4, symbolinopeus 28125 kBd, polarisaatio horisontaalinen).

YLESAT 2 on kuultavissa ainoastaan TV Finlandin yhteydessä. Lähettävä satelliitti on Intelsat 707 (digitaalinen, 1 ast W, taajuus 11.174 GHz,vaakapolarisaatio, koodaus MPEG-2, symbolinopeus 22.5 MBd, virheenkorjaus FEC 2/3).

Satelliittivastaanottoon tarvitset tarkoitukseen sopivan joko analogisen tai digitaalisen satelliittivastaanottimen ja lautasantennin. TV Finlandin vastaanottoon vaadittavan lautasantennin koko vaihtelee Pohjolan ja Länsi-Euroopan 60 cm:stä Pohjois-Afrikan ja Etelä-Italian 180 cm:iin. Tarkemmat tiedot satelliittivastaanotosta löydät Radio Finland-aikataulusta.

Radioasemat ja kaapeliverkot joillain kohdealueilla lähettävät YLE:n ohjelmia suorina releointeina. Tällaisia palveluja tarjoavat mm Tartossa (Tartu Raadio), Petroskoissa (Karjalan Radio) ja Espanjan Aurinkorannikolla (Onda Zero). Paikalliskäyttö on alkamassa Australiassa. Englanninkielistä ohjelmaa lähetetään laajasti Pohjois-Amerikassa, Länsi-Euroopassa ja Etelä-Afrikassa. Tarkemmat tiedot paikallisreleionneista löydät Radio Finland-aikataulusta.


RADIO FINLAND TAAJUUS- JA OHJELMATIETOJA


Yleisradio julkaisee aikataulua Radio Finland, josta selviävät esimerkiksi lähetysten suunnat, ajat ja taajuudet. Aikataulua on saatavissa Yleisradiosta ja Helsinki-Vantaan lentokentältä passintarkastuspisteen läheltä. Aikataulutilauksen voi suorittaa myös sähköpostitse osoitteella rfinland@yle.fi. Ilmoittakaa nimenne ja osoitteenne esitteen lähettämistä varten.


INTERNET


Jos Yleisradion palvelutaso lyhyillä aalloilla on oleskelualueellanne huono ja jos Teillä ei ole mahdollisuutta hankkia satelliittivastaanottolaitteita, kannattaa harkita Internetin käyttöä Yleisradion kuunteluun.

Radio Finland tarjoaa kotisivullaan mm vuorokausikatsauksen "Tänään", sen urheilukatsausosuuuden myös omana tiedostonaan sekä Radio Suomen lähetyksen "Tänään iltapäivällä". Samalta sivulta voi kuunnella myös kaikkia Radio Finlandin vieraskielisiä lähetyksiä. Äänitiedostot ovat kuultavissa ympäri vuorokauden. Kotisivun osoite on http://www.yle.fi/fbc/radiofin.html.

Tarjoamme myös mahdollisuuden seurata Internetin kautta suorana YLESAT 1:sta ja YLESAT 2:sta koostettua real audio-kanavaa. Tekijänoikeusrajoitusten takia kanava joudutaan vaientamaan musiikkiohjelmien ja mm radioteatterin ajaksi. Tämä merkitsee usein tuntienkin taukoja tässä palvelussa.

Radio Finlandin kaikkien kanavien ohjelmatiedot on luettavissa Internetin kautta. Ohjelmatietoihin pääsee Radio Finlandin kotisivun kautta. Ohjelmatiedoissa olevat ajat ovat Suomen aikaa. Ohjelmatiedot päivitetään kerran vuorokaudessa.